Maandag 18.10.21 | 09.39 uur

Prinsjesdag 2021: Stabiel en toch vleugellam

CGMV: 'Hoe langer het kabinet demissionair is, hoe meer er spanningen ontstaan'

'Het lijkt onwerkelijk. Een slepende coronacrisis had ons land financieel in slecht weer kunnen brengen, maar de gepresenteerde koopkrachtplaatjes van de regering tijdens Prinsjesdag lijken te suggereren dat Nederland er economisch gezien relatief goed voorstaat.' Dat meldt CGMV, vakorganisatie voor christenen in een persbericht. 'Er is voor de meesten van ons werk, er is zelfs sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Nederland doet het financieel goed ten opzichte van veel andere Europese landen. Redenen die worden genoemd zijn onze gunstige financiële uitgangspositie vooraf aan de crisis, de manier waarop de intelligente lockdowns zijn ingezet en het feit dat we, minder dan andere landen, afhankelijk zijn van de toeristensector. En of het nu altijd geluk of wijsheid is geweest, we mogen dankbaar zijn dat we, qua het financiële plaatje, staan waar we nu staan.'

Vleugellam
Dat is de ene kant van de medaille. Het andere verhaal is dat er al langere tijd geen koers meer wordt uitgezet vanuit Den Haag. Hoe langer het kabinet demissionair is, hoe meer er spanningen ontstaan en partijbelangen de boventoon voeren in plaats van het landsbelang. CGMV maakt zich hier zorgen over, voelt zelfs een vorm van verontwaardiging en roept de politiek op om in het belang van de samenleving en de problemen die er spelen, juist nu verantwoordelijkheid te nemen. Onder een kabinet die demissionair is, blijft besluitvorming een vorm van op de winkel passen. Juist nu vragen uitdagende issues, zoals de hervorming van de arbeidsmarkt, de woningcrisis en de klimaatproblematiek om kabinet overstijgende of zelfs landsgrens overstijgende visie. De Nederlandse bevolking heeft dan ook dringend behoefte aan daadkrachtige politiek waar we ons vertrouwen op kunnen stellen.

Belangrijke issues
Prinsjesdag gaat vooral over de besteding van geld, begrotingen en koopkrachtplaatjes. Het blijft steeds weer een uitdaging om deze cijfers goed te duiden of zelfs serieus te nemen, en tegelijk niet de wereld achter de cijfers te vergeten. CGMV benadrukt al heel lang via de schijf van vijf voor een fitte arbeidsmarkt dat betaald werk niet het enige is dat telt, maar dat het onbetaalde werk in de samenleving ook van grote waarde is. Niet alles dat van waarde is, is in geld uit te drukken.

Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat de kloof tussen arm en rijk in Nederland kleiner wordt? Denk aan de hervormingen op de arbeidsmarkt, zoals de wens van CGMV om flexmedewerkers en medewerkers met een vast contract gelijkwaardiger te behandelen, een pensioenstelsel en een socialezekerheidsstelsel wat past bij deze tijd. Het sprongetje naar de woningnood is dan ook snel gemaakt.

'Dit demissionaire kabinet kiest ervoor om er de komende 10 jaar 100 miljoen per jaar voor uit te trekken, maar onze vraag is of dit genoeg is. Zorgt dit beleid ervoor dat ik dichter bij mijn werk kan wonen, dat ik als starter een betaalbare woning kan huren of kopen, dat ik geschikte woning kan vinden om gezin te stichten? Hoe zorgen we ervoor dat arbeid en economie bijdraagt aan het oplossen van de klimaatproblematiek, in plaats van dat deze onze leefomgeving overbelast? Door een integrale aanpak van grote vraagstukken die allemaal op elkaar ingrijpen is het mogelijk om de rust in de samenleving en economie terug te brengen. Kortom, er liggen wat ons betreft nog voldoende issues open die alles met elkaar te maken hebben en niet alleen met geld op te lossen zijn.'

Door: De Diek | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 22.09.21 | 10.23 UUR


advertentie

Vandaag:
15° | 11°
Meer weer...
Morgen:
18° | 12°


AGENDA
  • Maandag 18.10.21
  • Dinsdag 19.10.21
  • Woensdag 20.10.21
  • Donderdag 21.10.21
  • Vrijdag 22.10.21
  • Zaterdag 23.10.21
  • Zondag 24.10.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MAAND GELEDEN

HALFJAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!

advertentie
1.08294 s