Maandag 21.06.21 | 10.50 uur

Gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland

'Gezamenlijk circulair plan valt in de prijzen'

WaardeRing levert Jennifer (r) baan op

WaardeRing levert Jennifer (r) baan op© Natuur en Milieu Overijssel

De gemeenten Staphorst, Dalfsen, Ommen en Zwartewaterland slaan samen met de gemeente Zwolle de handen ineen om circulariteit in de regio op de kaart te zetten. Met hun plan WaardeRegio hebben de gemeenten een prijsvraag voor Circulaire Ambachtscentra van Rijkswaterstaat gewonnen. Met dit plan willen ze bereiken dat steeds meer afgedankte spullen die nu worden weggegooid en verbrand, worden hergebruikt.

De vier gemeenten zijn blij met deze erkenning van hun circulaire ambities. Samen met de gemeente Zwolle gaan ze als circulair ambachtsnetwerk WaardeRing werken aan een circulaire economie in de regio. Daarbij gaat het om kansen voor zowel mensen als materialen. Dat is namelijk de combinatie die WaardeRing zoekt en nu regionaal kan worden uitgerold.

“We vertrekken steeds vanuit de spullen die wel ingezameld, maar niet verkocht worden bij de kringloopwinkels”, zegt projectleider Maarten van Dongen van Natuur en Milieu Overijssel. Zo worden bedbodemlatten verwerkt tot plafondafwerking in renovatieprojecten, oude kastjes worden nieuwe meubels, gebruikt kaarsvet worden nieuwe kaarsen en CD/DVD’s worden verwerkt tot kaarsenhouders. WaardeRing doet dit met lokale ondernemers en organisaties en zo veel mogelijk met de inzet van praktijkschoolleerlingen, stagiairs, werklocaties voor dagbesteding en mensen die lastig zelfstandig aan het werk kunnen komen.

De nieuwe, uitgebreide WaardeRing zet de komende twee jaar in op minimaal drie extra circulaire toepassingen van materiaalstromen met de bijhorende verwerkingsketens, waardoor meer inzameling en verwerking van materialen kan plaatsvinden. ‘We hopen zo aan de inwoners van de verschillende gemeenten te laten zien dat er meer mogelijk is met de spullen die we normaal gesproken als afval bestempelen’, aldus Van Dongen.

Enthousiast
De reacties van de betrokken gemeenten zijn enthousiast. Wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen: “We zijn blij met erkenning. Een bijzonder circulair project waar hopelijk veel lokale ondernemers en scholen bij willen aanhaken”. Beleidsmedewerker Energie & Klimaat van de gemeente Staphorst sluit zich hier graag bij aan: ‘Wij denken dat wij met onze lokale netwerken van bedrijven, burgerinitiatieven, onderwijs en sociale instellingen het bestaande netwerk verder kunnen versterken en zelf kunnen profiteren van de kennis en ervaring die inmiddels binnen WaardeRing is opgedaan’.

Wethouder Harrie Rietman van de gemeente Zwartewaterland: "We zijn best trots op hoe de inwoners van Zwartewaterland hun afval scheiden, maar een circulaire economie is meer dan alleen afvalscheiding. Kringloopwinkels en een reparatiewerkplaats vormen een prachtige aanvulling’. En de coördinator beleid en ontwikkeling Jan Webbink van de gemeente Ommen formuleert het zo: ‘De gemeente Ommen is blij met deze erkenning en hoopt dat zowel de sociale en ecologische duurzaamheid binnen deze vier gemeenten hierdoor wordt versterkt!."

WaardeRing
De gemeente Zwolle was in 2019 één van de tien winnaars van de prijsvraag voor circulaire ambachtscentra. Met deze bijdrage is het netwerk WaardeRing (www.waarde-ring.nl) opgericht, een circulair ambachtsnetwerk van inmiddels 22 partners, waaronder Kringloop Zwolle, gemeente Zwolle, ROVA, mbo-Design-akademie Cibap, Tiem, praktijk- en speciaal onderwijs, Natuur en Milieu Overijssel, Hogeschool Windesheim en verschillende circulaire ondernemers. Met de unieke netwerkaanpak zijn inmiddels al mooie resultaten bereikt. Het netwerk is actief, bevlogen en resulteert in concrete, aantoonbare impact, zowel op de grondstoffenketens als op sociaal vlak.

Prijsvraag Rijkswaterstaat
WaardeRegio is één van de 26 plannen die vanuit in totaal 44 gemeenten werden ingediend, 22 daarvan zijn gehonoreerd. Dit jaar hield Rijkswaterstaat voor de tweede keer de prijsvraag voor initiatieven voor circulaire ambachtscentra. In totaal ondersteunt Rijkswaterstaat nu 32 initiatieven in 59 gemeenten. Waarmee weer een stap wordt gezet in het landelijke streven om in 2050 een volledige circulaire economie te hebben.

Door: De Diek | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 17.11.20 | 13.24 UUR
Vandaag:
16° | 9°
Meer weer...
Morgen:
17° | 9°


AGENDA
 • Maandag 21.06.21
 • Dinsdag 22.06.21
 • Woensdag 23.06.21
 • Donderdag 24.06.21
 • Vrijdag 25.06.21
 • Zaterdag 26.06.21
 • Zondag 27.06.21
 • Volledige agenda...

POLL

 • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

MAAND GELEDEN

 • Vrijdag 21.05.21
 • Donderdag 20.05.21
 • Woensdag 19.05.21
 • Dinsdag 18.05.21

HALFJAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Staphorst!
www.staphorst.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
1.14467 s