Vrijdag 21.02.20 | 12.12 uur

Gemeente Staphorst raakt zijn coalitie kwijt

CDA stapt uit de coalitie, wethouder trekt zich terug

UPDATE De CDA-fractie van de gemeente Staphorst heeft dinsdag 11 juni 2019 aangegeven niet langer vertrouwen te hebben in de huidige coalitie. De CDA-fractie heeft aangegeven niet langer vertrouwen te hebben in de huidige coalitie. "Helaas is gebleken de de onderlinge samenwerking anders is gelopen dan wat we ervan hadden gehoopt en verwacht. Dit gaat ten koste van de bestuurskracht en uiteindelijk van de gemeente Staphorst als geheel'. Ook CDA-wethouder Bert Krale trekt zich terug. Dat is tijdens de raadsvergadering bekendgemaakt.

Nogmaals de CDA-fractie over het terugtrekken uit de coalitie. "De gemeente Staphorst heeft recht op een goed functionerend college dat gezamenlijk de afgesproken ambities uitvoert. Dat is de afgelopen periode niet het geval geweest. Vanwege deze ongewenste bestuurssituatie, zegt de CDA-fractie het vertrouwen op in de huidige college en zullen wij niet langer onderdeel uitmaken van de coalitie.

De formatieonderhandelingen om te komen tot hernieuwde samenwerking van SGP, CU en CDA kende in Staphorst een langere periode dan voorheen. Er is na de verkiezingen van 2018 indringend gesproken over de onderlinge verhoudingen en de uiteindelijke coalitie met drie getalenteerde wethouders welke moest leiden tot een succesvolle samenwerking.

Burgemeester Theo Segers laat weten dat hij het besluit betreurt, maar respecteert. “Het CDA is geruime tijd een waardevolle coalitiegenoot geweest. Daarnaast heb ik altijd prettig samengewerkt met wethouder Krale. We zullen de inzet en inbreng van het CDA én van wethouder Krale missen.”

Er wordt nog nader gesproken over de toekomst, maar vooralsnog blijft het college het coalitieakkoord dat er ligt uitvoeren. De portefeuilles van wethouder Krale worden voorlopig ondergebracht bij de overige collegeleden.

Vijftien maanden na de lokale verkiezingen zijn in Nederland al meerdere coalities geklapt. Soms vanwege klimaatbeleid of wegens ‘verstoorde verhoudingen’. Ook de raadsbrede coalitie in de gemeente Staphorst loopt vanavond abrupt ten einde.

Door: De Diek | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 11.06.19 | 20.31 UUR


advertentie

Vandaag:
10° | 6°
Meer weer...
Morgen:
7° | 4°


AGENDA

POLL

  • Negatieve spaarrente: wat gaat u doen?
 Van de bank halen en thuis bewaren?
 Naar een andere bank overstappen?
 Ons huis duurzamer maken?
 Niets!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Staphorst!
www.staphorst.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.80732 s