Donderdag 28.05.20 | 15.14 uur

Staphosrter Bé Veen nieuwe voorzitter motorclub

AMBC Staphorst startklaar voor een nieuw seizoen

Staphosrter Bé Veen nieuwe voorzitter motorclub

Staphosrter Bé Veen nieuwe voorzitter motorclub© JTS Fotografie | Jan Timmerman

Zaal Spoorzicht in Staphorst was afgelopen woensdag het decor van de 53e algemene ledenvergadering van de motorclub AMBC Staphorst. Deze zaal is al bijna traditiegetrouw het toneel voor de afsluiting van het oude, en de start van het nieuwe seizoen voor de grote en actieve vereniging.

Omstreeks 20.00 uur opende secretaris Henk Schra de vergadering en sprak een woord van welkom voor de goed gevulde zaal. Zo rond de honderd leden wisten de weg naar de locatie te vinden. Schra maakte als eerste een excuus naar de aanwezige leden dat hij nog immer de vergadering moest leiden en dat dit inhield dat er nog steeds geen nieuwe voorzitter was voor de populaire club. Gelukkig, zo kon hij melden, zou dit deze avond veranderen gezien het agendapunt bestuursverkiezing wat verderop in de avond behandeld zou worden.

Terugblik
Ondanks de voortdurende problematiek rondom de aanvraag voor een nieuwe vergunning voor de eigen crossbaan kon het bestuur melden dat 2018 wederom als een zeer succesvol jaar de boeken in kon. Een jaar waarin zwarte cijfers geschreven werden en waarin bleek dat er nog altijd een grote groep actieve leden zich inzet voor de club en dat deze ondersteunt wordt door een groot sponsorbestand die er mede voor zorgt dat de club gezond is.
De jaarkalender was, zoals elk jaar, overvol en er werd zelfs weer een eigen crosscompetitie verreden. Dit dankzij de hulp en medewerking van hoofdsponsor Duntep mobiele bungalows die een terrein op het industrieterrein in Staphorst beschikbaar had gesteld. Maar veel dank namens het bestuur ging ook uit naar de gemeente Staphorst die zeer welwillend meehielp met de vergunningen zodat de actieve crossende leden weer een complete cross-competitie konden verrijden.

Ook de overige evenementen die het voorbije jaar werden georganiseerd waren een groot succes. Zo werden de Stien Eelsingh rit, waarin circa 40 minder- valide kinderen een dagje uit per motor met zijspan wordt aangeboden, en de vele toertochten voor motoren en oude brommers bezocht door vele enthousiaste liefhebbers van het stalen ros. De traditionele Pinksterraces op de Tippe beleefden een debuut met een nieuwe opzet in een eendaags evenement wat vele coureurs en publiek trok. De grasbaanraces als afsluiting van de bouwvak vakantie waren weer een groot spektakel en de off road rit eind december trok meer dan 1000 deelnemers vanuit het hele land en de ons omringende buurlanden. Deze, en de overige geslaagde evenementen, maakten dat penningmeester Henk Harke het jaar 2018 positief kon afsluiten en dat het bestuur met een schone lei aan het nieuwe seizoen kan beginnen.

Voorzitterswissel
Helaas moest de AMBC het de laatste twee jaar dus stellen zonder voorzitter. De voormalige preses Henk Haasjes had na het jubileumjaar 2016 aangegeven te willen stoppen. Hij had er 16 jaar als bestuurslid op zitten en de club was toe aan, zo vond Haasjes, nieuw bloed met nieuwe ideeën. Helaas viel het vinden van nieuw bloed niet mee zodat de club de laatste twee jaar zonder leider en uithangbord fungeerde. Het toont de ervaring en de kwaliteiten van de overige bestuursleden dat het bijna niet te merken was dat er een voorzitter ontbrak. Alle benodigde zaken werden afgehandeld maar het was duidelijk dat er niet nog een jaar zonder voorzitter ingezet kon worden. Gelukkig kon het bestuur de vergadering melden dat er een kandidaat was gevonden in de persoon van de Staphorster ondernemer Bé Veen. Veen heeft als voormalig voorzitter van de VV Staphorst enorm veel ervaring als bestuurder en is, wat velen wellicht niet wisten, ook nog eens een enthousiast motorliefhebber en rijdt tevens regelmatig op zijn eigen motor.

Veen noemde de AMBC ‘een warme club’ die hij al jaren volgt. Natuurlijk als voormalig voetbal voorzitter, daarna als raadslid maar ook al jaren als hoofdsponsor van de club.

Henk Haasjes sprak als voormalige voorzitter enkele woorden tot de vergadering en noemde Bé Veen een uitstekende opvolger en iemand die de club de komende jaren, met zijn ervaring, als geen ander zou kunnen leiden. Haasjes dankte het bestuur wat de afgelopen jaren het zonder voorzitter moest doen en waarin met name het dagelijks bestuur in de persoon van Henk Harke en Henk Schra er toch enkele taken noodgedwongen bij hadden gekregen. Hij was blij dat het bestuur nu weer compleet was en er een nieuw seizoen aangevangen kon worden. Haasjes overhandigde tenslotte de welbekende voorzittershamer aan zijn opvolger.

De toekomst, positief maar toch ongewis.
Als afsluiting van de vergadering presenteerde het bestuur de nieuwe jaarkalender. Deze presentatie ging vergezeld van een positief en een negatief gevoel. Negatief omdat het bestuur de dag voorafgaand aan de vergadering had vernomen dat er nog steeds geen eind komt aan de al jarenlange strijd om de nieuwe vergunning voor de crossbaan op ’t wiede gat. Deze vergunning, in 2017 door de gemeente Staphorst verleend, en in 2018 door de rechtbank Zwolle bevestigd ondanks bezwaren van enkele omwonenden, is namelijk nog steeds niet definitief. De genoemde omwonenden hebben namelijk gemeend een beroepschrift in te moeten dienen bij de Raad van State in Den Haag en daarmee komt er wederom een lange periode van onzekerheid voor de club. Het spreekt voor zich dat deze mededeling afgelopen woensdag voor ongeloof, onbegrip en ook woede onder de aanwezige leden zorgde.

Het was echter opmerkelijk te noemen dat de aanwezigen bijna meteen een andere toon lieten horen. Namelijk een toon van onverzettelijkheid. ‘De AMBC geeft nooit op!’ Waren woorden die onder meer klonken. Dit werd nog meer bewaarheid toen het bestuur kon melden dat er ook dit jaar, ondanks de gedwongen sluiting van de eigen crossbaan, toch een volledige motorcross competitie kan worden gehouden. Dit dankzij de hulp van een nieuwe landeigenaar en, wederom, de medewerking van de gemeente Staphorst. Zo staan er in 2019 ondanks tegenslag toch weer enige cross wedstrijddagen op de clubkalender. Het nieuws was zelfs zo vers dat er nog geen data konden worden genoemd omdat de cross-commissie eerst in overleg moest met de omliggende clubs.

Er waren wel data beschikbaar voor alle overige evenementen met als voornaamste de Pinksterraces op tweede Pinksterdag, de Internationale grasbaanraces op zaterdag 27 juli en de off road rit op 27 december. Met name de datum van de grasbaanraces is opmerkelijk omdat men normaliter dit evenement organiseert op de laatste vrijdag van de noordelijke bouwvak- vakantie en dit jaar eenmalig op de eerste zaterdag van die zomervakantie. De reden is dat de finale om het Europees kampioenschap grasbaan-racen, zoals de AMBC die enkele jaren geleden ook mocht organiseren, dit jaar gepland staat in het Duitse Bad Hersfeld op de laatste bouwvak zaterdag. Een dag na de beoogde AMBC datum dus. Dit maakte dat de Staphorster organisatie wel moest uitwijken omdat er anders geen fatsoenlijke rijder beschikbaar was voor de races op de Tippe in Staphorst. Naast de genoemde evenementen staan er wederom vele tientallen andere op de overvolle clubkalender zodat er bijna elke week wel iets te doen is bij de Staphorster motorclub. Binnenkort zal de clubwebsite bijgewerkt zijn met alle nieuwe gegevens en kunnen belangstellenden de kalender zelfs downloaden om op te hangen om zodoende niks te hoeven missen. (www.ambc-staphorst.nl)

Door: De Diek | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 01.03.19 | 09.22 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 6°
Meer weer...
Morgen:
22° | 8°


AGENDA
  • Vrijdag 29.05.20
  • Zaterdag 30.05.20
  • Zondag 31.05.20
  • Maandag 01.06.20
  • Dinsdag 02.06.20
  • Woensdag 03.06.20
  • Donderdag 04.06.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

MAAND GELEDEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Staphorst!
www.staphorst.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.901 s