Zaterdag 23.03.19 | 17.13 uur

Eerst nog sterk wisselvallig en zeer zacht!

Spanning neemt toe! Toch nog winter?

In de deze voor de winterliefhebbers uitermate teleurstellende winter is het interessant om eens terug te blikken op een strenge winter(maand) van weleer. En dan gaan we 62 jaar terug in de tijd. Eind januari 1956 werden de messen geslepen voor de koudste februari ooit. Tijdens de eerste weken van januari stelde de winter nog niet veel voor. Tegen het eind van de maand begon zich boven Noord- en Oost-Europa een groot reservoir met echte diepvrieskou op te bouwen.

In Scandinavië en Rusland werden temperaturen geregistreerd van beneden de -35 graden. Die koude lucht begon naar West-Europa stromen. Nederland kwam op 30 januari geheel in de greep van van de winter. Het was de aanzet tot de koudste februari ooit in ons land voorgekomen met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van -6,7 graden. Tot 27 februari is de temperatuur de gehele maand niet meer boven het vriespunt gekomen. Naar het midden van de maand werd de vorst strenger en op 14 februari werd de Elfstedentocht gereden. In vrijwel heel Nederland was 16 februari de koudste dag van de winter. Met een gemiddelde van -14,5 graden was dit de eveneens de koudste dag van de eeuw. De temperatuur van -25,8 graden die in Eindhoven werd gemeten, was de op één na koudste van de eeuw.

Actueel weerbeeld
Maandag heeft de bewolking in deze uiterste sombere winter de overhand. Uit die bewolking valt soms wat lichte regen of motregen. Morgenavond gaat het vanuit het noordwesten serieuzer regenen. Achter dit koufront stroomt dan koudere lucht onze streken binnen waar we vanaf dinsdag in verblijven. Voordat het zover is loopt de temperatuur morgen eerst nog op naar een graad of 12 in Zwartewaterland. Wat een verschil met 1956!

Dinsdag belooft de aardigste dag van de week te worden. Het blijft meest droog met geregeld zon. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperaturen lopen op naar een graad of 10 in onze regio.

Tijdens de maandwisseling trekt er een depressie het Noordzeegebied binnen en dat betekent een flinke toename van de wisselvalligheid. Woensdag is het bewolkt en er zijn flinke perioden met regen bij temperaturen van 7 tot 9°.

Op donderdag en vrijdag koelt de bovenlucht flink af. De temperaturen op het 500 hPa-vlak gaan fors onderuit naar ongeveer -36/-37 graden en dat betekent dat de buien die gaan voorkomen regelmatig winters van karakter kunnen zijn en dus gepaard gaan het hagel en natte sneeuw.

Langere termijn
Vanaf komend weekend wordt het toch nog spannend voor de schaatsliefhebber. Er namelijk sinds langere tijd weer eens hogedruk verwacht boven Scandinavië met bij ons een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Maar zoals zo vaak bestaat ook de mogelijkheid ook dat we weer aan de noordflank komen van het Azorenhoog en met een westelijke stroming is de aanvoerde lucht weer zachter met van tijd tot tijd storingen die overtrekken.

Meer duidelijk hierover wordt de komende dagen verschaft. Een winterse herhaling á la 1956 kan en gaat het natuurlijk niet worden. Het lijkt in ieder geval toch kouder te worden in februari. Volgens het Amerikaanse weermodel gaat we dan toe richting een serie ijsdagen en nachten met matige vorst. Ik ben reuze benieuwd hoe het gaat uitpakken!

Extremen 29 januari De Bilt
Hoogste max. temp.: 11,8˚C 2002
Laagste gemiddelde temp.: -10,0˚C 1947
Laagste min. temp.: -13,7˚C 1947
Hoogste neerslag: 18 mm 1946
Hoogste uurgemiddelde wind: 16 m/s 1938

Zon op: 8:25
Zon onder: 17:14

Door: De Diek | Dick van Rees

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 29.01.18 | 11.12 UUR


advertentie

Vandaag:
11° | 5°
Meer weer...
Morgen:
11° | 2°


LIVE SPORT
DUNO - Vv Staphorst 2-0
Sc Rouveen - Vv Hattem 2-0
AGENDA

POLL

  • Pubers en Beeldschermen! - Hoeveel schermgebruik is normaal?
 Gewoon laten gaan...
 1 tot 2 uur per dag, maar huiswerk eerst!
 Niet tijdens verjaardagen, praat gezellig mee!
 Overdag prima, maar niet na het avondeten!

MAAND GELEDEN

HALFJAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Staphorst!
www.staphorst.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
1.80627 s