Zaterdag 21.07.18 | 10.44 uur

Hoofdsponsor draagt evenement warm hart toe

AMBC grasbaanraces Staphorst op punt van beginnen

De AMBC grasbaanraces in Staphorst zullen dit jaar, zoals de traditie wil, weer op de laatste vrijdag van de noordelijke bouwvakvakantie op vrijdagavond 25 augustus plaatsvinden. Met de ondersteuning van evenementsponsor en groot grasbaan liefhebber aannemersbedrijf Engel bv uit Staphorst zullen maar liefst zes categorieën aan het startlint verschijnen.

De hoofd-act is als vanouds weer de Internationale Special klasse. Deze matadoren zullen, onder leiding van de winnaar van 2016, en huidig Europees kampioen, James Shanes uit Groot Brittannië, garant staan voor spektakel van de bovenste plank. De heren zullen op hun methanol gestookte machines zonder remmen om de dagzege strijden.

Revanche voor EK finale
Op 12 augustus jongstleden is de finale om het Europees kampioenschap 2017 verreden in het Duitse Hertingen. De AMBC grasbaancommissie was al langer bezig om het Internationale startveld zo sterk mogelijk te krijgen maar nu deze finale is geweest en de nieuwe Europese kampioen dus bekend is wordt pas duidelijk hoe sterk de AMBC heeft ingekocht dit jaar. Van de eerste acht in de eindstand van het EK komen maar liefst zes rijders in Staphorst aan de start! Er kan dus beslist van een herhaling van Hertingen gesproken worden. Zoals gezegd was de Engelsman Shanes reeds vastgelegd. Met deze rijder heeft de AMBC meteen de kersverse nieuwe Europees kampioen aan het startlint staan. Ook de nummer twee Andrew Appleton komt naar Staphorst. Hoewel de organisatie nog steeds bezig is het startveld compleet te krijgen zijn de volgende namen tot nu toe bevestigd;

Uit Groot Brittannië: James Shanes en Andrew Appleton. Uit Duitsland Stephan Katt en Christian Hulshorst. De Tsjech Josef Franc en de sterke Nederlanders Romano Hummel, Henri van der Steen, Dirk Fabriek, Lars Zandvliet, Sjoerd Rozenberg en de regionale topper Dave Meijerink uit Schuinesloot. Meijerink was bij de Europese finale met een achtste plaats de beste Nederlander.

Het Nederlandse special rijden is de laatste jaren zeer sterk vertegenwoordigd in Europa. Dit zagen we aan de schitterde Europese titels die in 2014 en 2015 werden behaald door Yannick de Jong waarvan de laatste natuurlijk tijdens een prachtig evenement op circuit de Tippe in Staphorst. Met de gecontracteerde Romano Hummel, Dave Meijerink en Henri van der Steen heeft de Staphorster organisatie meteen de top drie van het onlangs afgesloten Nationaal kampioenschap aan de start. Men kan dus met recht spreken van grasbaan van de bovenste plank in Staphorst!

Spektakel in bijprogramma
Ook dit jaar zien we in het bijprogramma een aantal sterke en spectaculaire klassen zoals de Shorttrack ST1 en ST2. Deze standaard crossklassen zijn sinds jaar en dag verzekerd van een grote groep fans. En terecht, starts met acht of meer rijders tegelijk en geen voorremmen op de machines zorgt ervoor dat er volop spektakel is. De zwaarste ST1 klasse heeft in AMBC lid Erwin Mulder uit Koekange een topper uit de regio aan de start. Mulder staat op het moment van schrijven vierde in de tussenstand met volop mogelijkheden om de top drie binnen te schuiven. De ST1 Shorttrack klasse is voor de rest voornamelijk het domein van de noordelijke rijders uit Friesland en Groningen. In de lichtere ST2 klasse rijd sinds jaar en dag een dame mee uit Koekange. Harriet Zwiers spreekt een aardig woordje mee tussen de snelle mannen in de ST2 categorie. Als verdere regio coureurs vinden we hier Gert Jan Valk uit Daarle en Lorenzo Punter uit Wolvega terwijl ook ‘good old’ Henri Schra uit Staphorst dit jaar weer regelmatig de machine heeft gestart.

Verdere klassen in Staphorst die aan de start komen zijn de Specials nationaal, de Follow up klasse en een regioklasse. De Specials Nationaal rijden een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap met hierin veelal jonge rijders die ooit ook de stap naar het grote podium hopen te maken. Hetzelfde geld eigenlijk voor de Follow Up klasse. Deze klasse is enige jaren geleden in het leven geroepen om de jeugd een kans te geven enige ervaring op te doen in het Shortrack racen. De toppers in deze Follow Up categorie stromen dan door naar de ST1 of ST2 klassen om daar tussen de ‘grote’ mannen hun talent te tonen. Ook deze jonge, gretige, troep rijders zien we in Staphorst aan het lint.

Ook voor de plaatselijke rijders kan er dit jaar weer gejuicht worden. De regioklasse is bedoeld voor AMBC clubleden die graag eens voor een mooie bak publiek een grasbaanrace willen rijden. Het is een eenmalige beker wedstrijd zonder kampioenspunten maar levert gegarandeerd een avond kijkplezier op voor het publiek. Elke rijder heeft natuurlijk fans, familie en sponsors in het publiek en wil zich van zijn beste kant laten zien.

Vertier voor publiek.
De catering van de club zal weer zorg dragen voor een goede verzorging van de inwendige mens op donderdagavond en de vrijdag. De grote feesttent is vanzelfsprekend beide dagen geopend. Het is niet toegestaan dat er consumpties in glas meegenomen worden, dus alleen blik, plastic of karton.

Op vrijdagavond zal de feesttent worden opgeluisterd door een DJ. Na afloop van de races is de entree voor de feesttent trouwens gratis. De organiserende club hoopt op een gezellige afsluiter van het weekend, voor vele aanwezigen helaas ook van de vakantie.

Entreeprijzen Internationale Engel BV
grasbaanraces georganiseerd door AMBC Staphorst:
t/m 11 jaar entree gratis | 12 t/m 17 jaar € 8,- incl. programmaboekje 18 jaar en ouder € 15,- incl. programmaboekje.

Tijdschema | Vrijdag 25 augustus 2017
Aanvang trainingen: 14.00 uur
Rijdersparade: 16.30 uur
Aanvang wedstrijden: 17.00 uur.

Door: De Diek | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 25.08.17 | 13.27 UUR


advertentie

Vandaag:
26° | 15°
Meer weer...
Morgen:
27° | 16°


AGENDA
  • Zondag 22.07.18
  • Maandag 23.07.18
  • Dinsdag 24.07.18
  • Woensdag 25.07.18
  • Donderdag 26.07.18
  • Vrijdag 27.07.18
  • Zaterdag 28.07.18
  • Volledige agenda...

POLL

  • Ik doe graag mee aan een WhatsAppgroep om verdachte situaties te delen in mijn buurt.
 Ja, en zet de wijkagent ook in de groep
 Ja, maar ik wil overlast e.d. kunnen melden
 Nee, er is genoeg controle in mijn buurt
 Nee, ik vind het niet prettig om met m'n buren op WhatsApp te zitten

MAAND GELEDEN

HALFJAAR

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Staphorst!
www.staphorst.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
0.46197 s