Dinsdag 20.03.18 | 15.02 uur

Samenwerking voor internationale logistiek

Meppel en Staphorst onderzoeken ruimte voor haven

De gemeenten Meppel en Staphorst gaan onderzoeken of een nieuwe haven langs het Meppelerdiep, op grond van de gemeente Staphorst, haalbaar is. Het gezamenlijk optrekken van beide gemeenten is noodzakelijk om op lange termijn de havenregio perspectief te kunnen bieden. Op woensdag 14 februari hebben de gemeenten een intentieovereenkomst ondertekend. Wethouder Krale van Staphorst en wethouder Ten Hulscher van Meppel geven hiermee aan dat beide gemeenten belang hebben bij de ontwikkelmogelijkheden van een haven langs het Meppelerdiep.

Groei bestaande bedrijven
Op dit moment is er 17,3 ha aan watergebonden kavels beschikbaar, voornamelijk in Meppel en Kampen. Om de groei tot 2030 op te kunnen vangen is er 45 ha extra ruimte nodig. De verwachting is dat er 2,5 miljoen m3 aan containers en 2,2 miljoen ton aan bulkgoederen opgevangen dienen te worden in deze regio. Vooral de sectoren veevoer, beton, zand- en grind verstevigen de groeiverwachting. De berekende groei doet zich vooral voor bij bestaande bedrijven: die willen groeien op de bestaande locatie of bij een nevenvestiging in de buurt.

Meppel - Staphorst: kansrijk + duurzaam
De mogelijkheden voor een haven op het Staphorster grondgebied, nabij de haven van Meppel, lijken kansrijk. Het is goed bereikbaar vanaf de A32 en het Meppelerdiep. Het onderzoek zal gericht zijn op een verdieping van een eerdere marktverkenning waarin duidelijk is gemaakt dat er voor de locatie Meppel met name behoefte is aan ruimte voor de bulkafzet.

Samenwerking voor internationale logistiek
Regio Zwolle wil dé logistieke hub van Noordoost Nederland worden. De logistieke regio Zwolle, Kampen en Meppel doet al ruim vijf jaar mee in de nationale en internationale ontwikkelingen. Sinds de oprichting, begin 2016, van het gemeenschappelijk havenbedrijf Port of Zwolle is een sterke positie op het regionale en het internationale podium verworven. Om in de toekomst een economisch gezonde en aantrekkelijke regio te kunnen zijn, zijn voldoende uitgeefbare kavels aan het water belangrijk.

Na de uitkomsten van het onderzoek besluiten beide gemeenten begin 2019 over het al dan niet doorzetten van de ontwikkelingen.

Door: De Diek | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 14.02.18 | 15.01 UUR


advertentie

Vandaag:
6° | 1°
Meer weer...
Morgen:
9° | 2°


AGENDA

POLL

  • Ik doe graag mee aan een WhatsAppgroep om verdachte situaties te delen in mijn buurt.
 Ja, en zet de wijkagent ook in de groep
 Ja, maar ik wil overlast e.d. kunnen melden
 Nee, er is genoeg controle in mijn buurt
 Nee, ik vind het niet prettig om met m'n buren op WhatsApp te zitten

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.staphorst.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Ondernemend Staphorst!
www.staphorst.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
1.15764 s